Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Vyno taurės

Nesvarbu, saldus ar sausas, baltas ar raudonas – tam, kad atsikeltų vyno skonis, svarbus tinkamas patiekimas. Jis, žinoma, neįsivaizduojamas be šiam gėrimui skirtų taurių. Nors iš pirmo žvilgsnio tokie indai gali pasirodyti daugiau mažiau vienodi, taip toli gražu nėra. Taigi, jeigu dar neturite vyno taurių arba planuojate atnaujinti jų kolekciją, nepraleiskite progos sužinoti apie šiuos indus daugiau.

Filtras
Rūšiuoti

Rūšiuoti

  • Rodyti per puslapį
  • 36
  • 64
  • 128
  • per puslapį
Atlikta

Taurės sandara arba svarbiausios jos dalys

 

Vyno taurę sudaro keturios dalys:

 

  • pagrindas;
  • kojelė;
  • dubuo;
  • kraštas.

 

Pagrindas suteikia taurei stabilumo. Iš jo išeina kojelė, kuri paaukština indą. Kartu ši taurės dalis užtikrina patogų jos paėmimą bei laikymą, tokiu būdu perduodant gėrimui kuo mažiau kūno šilumos ir neleidžiant pirštų atspaudams patekti ant dubenėlio.

 

Dubuo „sėdi“ ant kojelės ir yra neabejotinai svarbiausia taurės dalis. Tam, kad būtų patogu sukti gėrimą jo neišliejant, svarbu, kad dubuo būtų pakankamai didelis. Taip pat jis turėtų būti susiaurintas, kad išlaikytų ir sutelktų vyno aromatą.

 

Sotiems raudoniems vynams reikia erdvės „kvėpuoti“ ir skleisti aromatą. Todėl jiems skirti indai turi didesnį dubenėlį. Balti vynai paprastai patiekiami mažesnėse ir siauresnėse U formos taurėse. Jos suteikia gėrimams pakankamai erdvės, bet kartu padeda palaikyti vėsesnę temperatūrą.

 

Putojančio vyno arba šampano taurės yra dar siauresnės, kad padėtų ilgiau išsilaikyti gėrime esantiems burbuliukams.

 

Kraštas yra viršutinė dubenėlio dalis. Plonesnis kraštas mažiau blaško gurkšnojant vyną, o lygus netrukdo vynui tekėti iš taurės į burną. Storesni apvalesni kraštai gali būti prastesnės kokybės ženklas, ir nors tokie indai atlieka savo paskirtį, dažniausiai iš jų nėra taip malonu gerti.

 

Kuo skiriasi stiklinės ir krištolinės taurės vynui?

 

Visas krištolas yra stiklas, tačiau ne visas stiklas yra krištolas. Tai, ar stiklas laikomas krištolu, lemia švino kiekis jame. Švinas suminkština stiklą, todėl jį lengviau pjaustyti ir graviruoti. Kitaip nei tradicinis stiklas, krištolas yra sunkesnis ir išsklaido šviesą. Tradiciniuose krištoliniuose induose, švinas linkęs pasišalinti. Todėl siekiant išspręsti tokią problemą, šiandieniniai krištolo dirbiniai dažniausiai būna bešviniai.

 

Tiek stiklinės, tiek krištolinės taurės yra tinkamas pasirinkimas. Kurias įsigyti – priklauso nuo Jūsų.

 

Krištolinės taurės vynui

 

Tai itin prabangios vyno taurės, sustiprinančios jo arotamą. Šie indai puikiai tinka oficialių renginių ir ypatingų švenčių proga. Krištolinės taurės vynui gali turėti itin ploną kraštą, kuris leidžia užtikrinti patogesnį gėrimą. Tačiau svarbu pastebėti, kad tokie indai yra trapesni, todėl gali lengviau sudužti. Juos rekomenduojama plauti rankomis, nes krištolas yra akytas.

 

Stiklinės taurės vynui

 

Tai universalios taurės vynui, pasižyminčios didesniu patvarumu. Dėl šios priežasties jos labiau tinka dažnesniam, kasdieniam naudojimui. Stiklas, kitaip nei krištolas, yra neakytas, todėl iš jo pagamintos taurės gali būti plaunamos ir indaplovėje. Taip pat dažniausiai jos yra pigesnės.

 

Zana.lt asortimente galite rasti platų tiek krištolinių, tiek stiklinių taurių pasirinkimą. Įsigykite savo poreikius geriausiai atitinkančius indus ir mėgaukitės tobulai atsiskleidžiančiu vyno skoniu.

 

Raudono vyno taurės

 

Jei kalbant bendrai, taurės raudonam vynui, yra pakankamai didelės, su apvaliu dubeniu ir anga. Pastaroji leidžia „panardinti“ nosį į vidų ir taip pajusti išskirtinį gėrimo aromatą. Didelis dubuo užtikrina vyno sąlytį su oru, tokiu būdu pagreitindamas oksidaciją ir leisdamas atsiskleisti sudėtingiems aromatams bei skoniams.

 

Burgundiškas

 

Lengvesniam, subtilesniam burgundiškam vynui naudojama didelė vyno taurė su siauresne viršutine dalimi. Ji nukreipia gėrimą į liežuvio galiuką, todėl jį ragaujant galima aptikti net ir mažiausius skonio niuansus. Platus indo dubuo leidžia kauptis subtiliems vyno kvapams, o plonas kraštas – lengvai gerti.

 

„Pinot Noir“

 

„Pinot Noir“ ir kitiems šviesiai raudoniems vynams skirtos taurės panašios į naudojamas burgundiškam vynui. Jos turi platų dubenį, leidžiantį gėrimui kontaktuoti su oru, taip pagerinant jo skonį ir aromatą.

 

Bordo

 

Tai sodrūs, sunkesni raudonieji vynai, turintys daugiau taninų. Jiems naudojama aukščiausia vyno taurė su plačiu dubeniu, bet ne tokiu plačiu kaip indų, skirtų kitiems raudoniems vynams. Aukštesnės sienelės užtikrina didesnį atstumą tarp vyno ir burnos, leisdamos deguoniui sušvelninti taninus, kurie suteikia vynui kartumo, maksimaliai padidinant skonio spektrą.

 

„Cabernet Sauvignon“

 

Šiems ryškiems vynams skirtos taurės taip pat yra pakankamai aukštos, tačiau ne tokios aukštos kaip Bordo vyno. Jos turi platų dubenį, kuris leidžia gėrimui „kvėpuoti“, o kai kurios ir labai siaurą angą, sustiprinančią vyno kvapą.

 

Standartinės taurės raudonam vynui

 

Standartinės taurės, skirtos vidutiniam ir sodriam raudonam vynui su aštriais komponentais arba be jų, turi pakankamai mažą angą. Ji leidžia susitikti visiems skoniams, taip sušvelnindama gėrimo aštrumą ir sodrumą.

 

Jeigu esate raudono vyno mėgėjai, ši informacija gali padėti išsirinkti idealiai jam tinkančias taures internetu.

 

Balto vyno taurės

 

Kaip jau buvo užsiminta prieš tai, baltam vynui skirtos taurės yra labiau U formos ir vertikalesnės nei raudono vyno. Taip pat jų dubuo šiek tiek mažesnis. Tokia balto vyno taurės forma padeda sustiprinti ir išsaugoti jo aromatą, kartu išlaikydama vėsią gėrimo temperatūrą.

 

„Sauvignon Blanc“

 

„Sauvignon Blanc“ ir kitiems lengvo ar vidutinio kūno (apibūdina, kaip sunkiai ar lengvai vynas juntamas burnoje) vaisiniams ar gėlių vynams skirtos aukštos taurės su grakščiu dubeniu. Jis padeda užfiksuoti subtilius gėlių bei vaisių aromatus ir nukreipti juos tiesiai į nosį. Burnos šonai labiausiai reaguoja į rūgštumą. Baltam vynui skirtos taurės padeda liežuviui suformuoti U formą, nukreipiant vyną gomurio centro link, todėl jis gurkšnojamas sklandžiau.

 

„Montrachet“

 

Tai sudėtingomis natomis pasižymintys balti vynai. Jiems skirtos taurės turi didelį dubenį, kuris leidžia sunkiems komponentams sąveikauti su oru ir atsiskleisti. Didelė anga padeda lengviau užuosti sudėtingus aromatus ir tekėti vynui nuo liežuvio kraštų ir abiejų gomurio pusių, taip pajuntant rūgščių skonių spektrą.

 

„Chardonnay“

 

„Chardonnay“ ir kitiems sotiems vynams skirtos didesnę angą turinčios taurės, nukreipiančios vyną į liežuvio galiuką bei šonus ir leidžiančios gomuriui aptikti gėrimo saldumą. Indas suteikia pakankamai vietos aeracijai, kad sutelktų aromatą, o didesnė anga subalansuoja saldumą ir rūgštumą.

 

„Riesling“

 

„Riesling“ ir kitiems saldiems vynams skirtos taurės yra mažesnės. Mažesni kraštai nukreipia vyną link burnos centro ir galinės jos dalies, taip išvengiant pernelyg didelio saldumo.

 

Domina bespalvės, o gal spalvotos vyno taurės internetu? Norite sužinoti, kokia Jus dominančios vyno taurės kaina? Peržvelkite Zana.lt asortimentą ir išsirinkite norimus indus dar paprasčiau.

 

Taurės desertiniam vynui

 

Desertiniams vynams skirtos taurės yra mažesnės dėl didesnio šiuose gėrimuose esančio alkoholio kiekio. Jos taip pat dažniausiai nukreipia vyną į burnos galą, kad būtų lengviau įvertinti jo saldumą.

 

Porto

 

Porto ar kitiems desertiniams vynams skirtos taurės turi siaurą angą, kuri sumažina garavimą ir sutelkia aromatus. Jos yra pakankamai aukštos, kad vyną būtų galima sukti ir taip atskleisti jo aromatus. Taurės forma sukurta taip, kad vynas lėtai tekėtų burnos galo link ir būtų galima tinkamai pajusti jo saldumą.

 

Cheresas

 

Cheresui (ispaniškas vynas, kildinamas iš Chereso miesto Ispanijoje) ir kitiems desertiniams vynams, kuriuose yra daugiau alkoholio, idealiai tinka mažos taurės. Jos nukreipia gėrimą į burnos galą, kad saldumas nebūtų pernelyg intensyvus.

 

Kaip jau tikriausiai spėjote suprasti, vyno taurių pasirinkimas yra itin platus. Žinodami, kokį gėrimą dažniausiai mėgstate gurkšnoti, lengviau išsirinksite jam skirtus indus. Taigi prieš įsigydami taures vynui nepatingėkite įsigilinti į šią informaciją. Tegul kiekvienas Jums patinkančio gėrimo gurkšnis būna ypatingas!